De Geuzenpenning.

Elk jaar wordt in de Grote Kerk van Vlaardingen op 13 maart de Geuzenpenning uitgereikt op initiatief van de Stichting Geuzenpenning. Deze stichting is in 1987 opgericht door oud-verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zij waren lid van de Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland.

De Geuzenpenning is bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen én te ondersteunen. Dit jaar gaat de Geuzenpenning naar padre Alejandro Solalinda Guerra (73). Hij richtte in 2007 in Mexico het opvanghuis Hermanos en el Camino op (Broeders Onderweg). De Mexicaanse priester biedt hiermee een ??veilige plek aan migranten die onderweg vaak ten prooi vallen aan drugsbendes.

De Geuzenpenning die de Stichting Geuzenpenning jaarlijks uitreikt, is geïnspireerd op de originele Geuzenpenning uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). In die tijd streed de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tegen de Spaanse overheersing en onderdrukking. De penning toont twee in elkaar grijpende handen als teken van verbondstrouw en een bedeltas waaraan twee kalebassen als drinknappen hangen. https://geuzenpenning.nl/

This entry was posted in Mededelingen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.